GENEL CERRAHİ UZMANI-ENDOSKOPİST

MEME HASTALIKLARI İÇİN ÖNERİLER

 

Meme ağrısı (mastodini, mastalji)

  1. Kadınların doktora en sık başvurmasına neden olan meme şikayeti; meme ağrısıdır.

  2. Sağlıklı kadınların çoğunda hafif veya şiddetli, özellikle adet döneminden önce ortaya çıkan meme ağrısı vardır.

  3. Bu belirtiyle doktora yapılan başvuruların önemli bir kısmında neden çevresindeki olaylardan etkilenerek meme kanserine yakalanmış olma korkusudur.

Meme ağrısını arttıran nedenler

  1. Sigara kullanımı

  2. Kafein tüketimi ,Salçalı,soğanlı,baharatlı gıda tüketimi

  3. Stres

Meme ağrısı neden olur?

  1. Meme ağrısının en sık sebebi memedeki yapısal değişiklikler (fibrokistik değişiklikler: kanserle ilişkisi yoktur), kistler ve iltihaplardır.

  2. Kanserin meme ağrısına yol açması pek olağan değildir (kanserlerin %1-2’sinde meme ağrısı olur). Ağrının kanseri düşündürmesi için memenin belli bir bölgesinde, bir kitle ile birlikte, kanlı meme başı akıntısı ile birlikte ve sebat eden ağrı olması gerekir.

  3. Meme kanallarında olan genişlemeler

  4. Göğüs duvarının kas ve kemiklerinden kaynaklanan ağrılar

  5. Göğüs sinirlerinden kaynaklanan ağrılar

Dönemsel meme ağrıları

  1. Özellikle adet öncesi dönemde ortaya çıkan ve adet kanamasıyla birlikte ortadan kaybolan meme ağrıları doğurganlık çağında sık görülürler. Genellikle her iki memede dış kadranlardadırlar.

  2. Adet öncesi sendromunun belirtilerinden biri olarak ortaya çıkabilecekleri gibi adet öncesi dönemin tek belirtisi de olabilirler.

  3. Dönemsel meme ağrıları sıklıkla 20-35 yaşlar arasında görülür ve adet kanamasından 7-10 gün önce başlar ve adetin başlamasıyla ağrı şiddeti azalır.

  4. Dönemsel meme ağrısı koltukaltı bölgesine, kola ve hatta dirseğe doğru yayılabilir.

  5. Dönemsel meme ağrısı basit bir hassasiyet şeklinde olabileceği gibi, sütyen giyilmesinin bile ağrıyı şiddetlendirdiği, biriyle kucaklaşmanın veya yüz üstü yatmanın bile dayanılmaz olduğu durumlar da söz konusu olabilir.

  6. Bu tür ağrılar sıklıkla kronikleşir ve kadınların % 80'inde ağrılar menopoza kadar devam eder.

Dönemsel olmayan meme ağrıları

  1. Adet dönemiyle hiçbir ilişkisi olmayan ve nedeni tam olarak aydınlatılamamış bu tip meme ağrıları genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar ve bazen menopoz çağındaki kadınlarda da oluşabilir.

  2. Ağrılar düzensiz aralıklarla oluşur ve meme dokusunun bir bölümünde olabileceği gibi tüm memeye de yayılabilir. Bu tür ağrılar genellikle "yanma", "çekilme", "sızlama", "zonklama" şeklinde olabilir.

  3. Dönemsel ağrılarda olduğu gibi koltukaltı bölgesine veya kola yayılabilirler.

  4. Bu tür ağrılar başladıktan sonra 2-3 yıl devam edebilir. Kadınların yarısında ağrılar bu süre içerisinde hafifleyerek kendiliğinden geçer.

Tanı ve Tedavi İşlemleri

    • Ağrı meme kanserinin ender görülen bir belirtisi olmasına karşın yapılan tıbbi değerlendirmeyle meme kanseri olmadığı belirlendikten sonra tedaviye başlanır.

    • Bu amaçla; önce bir Cerrah tarafından meme muayenesi gerekir.

    • 40 yaş altı kadınlarda meme ultrasonu ve 40 yaş üzerinde mamografi ve meme ultrasonu yapılır. Risk faktörü olan kadınlarda veya hekim tarafından gerekli görülen durumlarda mamografi 35 yaştan sonra yapılabilir.

    • Bu tür bir tetkik sonucu rahatlama çoğu kadında tedavi için yeterli olmaktadır.

© 2010 Tüm hakları saklıdır.

Ücretsiz web sitesi oluşturun!Webnode